Origineel en handgemaakt

Alle werken zijn met de hand opgebouwd en met zorg en respect gevormd tot een uniek stuk. 


Je kan ze komen bekijken:

  • op afspraak in het atelier in Wuustwezel: 0496 77 42 17
  • Urnen, deelurnen en koesterpotjes bij Rustpunt begrafenissen- Smoutakker 1, 2940 Stabroek

  • Urnen, deelurnen en koesterpotjes bij Lieve Hemel Uitvaartzorg -  Volkstraat 54, 2000 Antwerpen

  •  Mini urnen en  koesterpotjes bij Lou'k up- Watervoort 8, 2200 Herentals

  • enkele sfeerbeelden


Hoe worden de urnen of andere werken gemaakt?

ik vertrek steeds vanuit een basisvorm die naar eenvoud verwijst, ze vertonen barstjes, scheurtjes, rimpels,....zoals het leven... 

Voor het glazuren kies ik levendige kleuren. maar ook de Raku bak daagt me telkens weer uit.  Tijdens dit proces onttrekt het vuur de zuurstof uit de klei, zo ontstaan verschillende wit,- zwart- en grijstinten...



Om onvoorziene barsten of om het breken van de werken te voorkomen tijdens het bakproces, is een droogtijd van twee weken noodzakelijk. Het eerste bakproces gebeurt in een elektrische oven op 940°C. Daarna maak ik de keuze om de werken  te glazuren , in een elektrische oven tot ongeveer 1200°C of om volgens de Rakutechniek, in een gasoven op 960°C te bakken.


Ik kies voor mijn glazuren warme, intense kleuren die ik zelf meng. Na het aanbrengen ervan en na het tweede bakproces verschijnt een transparant spel van mat en glanzende kleurtinten.


De Rakutechniek vindt zijn oorsprong in de eeuwenoude Japanse Zen-cultuur, een levensbeschouwing uit de 16-de eeuw.

Het stoken volgens de Rakutechniek gaat als volgt. Na het eerste bakproces wordt glazuur op het werk aangebracht en in een zelfgebouwde gasoven geplaatst. De temperatuur wordt opgebouwd tot ongeveer 960°C. Wanneer de glazuur mooi is uitgesmolten wordt het werk uit deze hete oven genomen. Door het temperatuurverschil en eventuele wind ontstaan er scheuren in het glazuur. Door vervolgens het hete werk in een zaagselton te steken, begint het zaagsel spontaan te branden en is er veel rookontwikkeling. Als de ton dan gesloten wordt, trekt het resterende vuur de zuurstof uit de klei, net daar waar scheuren zijn en daar waar geen glazuur is aangebracht. Het effect is een grijze tot zwarte tint. Na afkoeling wordt het werk geschuurd, opgepoetst en gedurende minstens 2 weken gelucht.




©2019 NicArt | Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin